zdravý manuka med

Med nie je len lahodná nátierka, tento prírodný produkt by ste mali mať zo zdravotného hľadiska doma každý deň. Pomôže vám s odstránením množstva zdravotných problémov.

Môžu za to obrovské výhody Manuka medu, o ktorých si v našom článku niečo povieme.

Má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti

Ako je to možné? Baktérie, mikróby a vírusy sú zabíjané enzýmami obsiahnutými v mede, čo výrazne znižuje riziko infekcie a zabraňuje prepuknutiu. Kvalitný Manuka med obsahuje určité množstvo  metylglyoxalu, čo je látka do značnej miery zodpovedná za liečivý účinok tohto medu a dokonca sa o nej hovorí, že výrazne znižuje tvorbu jaziev.

Vylieči vaše rany

V prípade odrenín, pupienkov alebo iných podráždení pokožky je možné Manuka med aplikovať aj zvonka napríklad vo forme zábalov alebo obkladov na rany. Med dokonale zapadne do rany, utesní ju a ochráni pred choroboplodnými zárodkami, baktériami a patogénmi. Ak potom postihnuté miesto prekryjete gázovým tampónom a zafixujete gázovým obväzom, rana je dobre chránená. Ďalšia výhoda v tejto súvislosti je, že med zabraňuje prilepeniu obväzu na ranu.

Ako chutí Manuka med?

Ak radi jete med, zamilujete si aj ten manukový! Svojou konzistenciou je veľmi podobný u nás známemu včeliemu medu. Chutí príjemne sladko a je veľmi dobrý aj v pohári čaju a ako zlatožltá nátierka. Vonia tiež o niečo intenzívnejšie ako komerčný med, po ktorého pravidelnej konzumácii samozrejme treba myslieť aj na dôkladnú zubnú hygienu.

Ako správne skladovať Manuka med?

Keďže Manuka med by sa mal skladovať v tme, dodáva sa väčšinou v obale chránenom pred svetlom. Sklenený pohár nezaškodí uložiť do skrine. Okrem toho výrobok nemá rád teploty nad 25 stupňov, no výrobcovia ho tiež neodporúčajú skladovať v chladničke. Pre druh medu je preto najvhodnejšia bežná izbová teplota.

Manuka med môže časom skryštalizovať alebo stuhnúť. Toto je však prirodzený proces. Kvalita medu zostáva rovnaká a stále sa dá konzumovať. Tak sa o jeho lahodnej chuti a pozitívnych účinkoch presvedčte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *