Cestoviny nie sú zďaleka takým diétnym prehreškom, za aký ich niektorí dietári stále považujú. Naopak niektoré druhy sú pre chudnutie viac než vhodné a navyše obsahujú cenné minerálne látky.

Cestoviny patria medzi základné potraviny, bez ktorých si už málokto dokáže predstaviť svoj bežný jedálniček. A pri ich konzumácii navyše nemusíme mať výčitky z porušovania zásad zdravého stravovania.

Cestoviny sú zdravé

Cestoviny obsahujú síce veľa sacharidov, ale paradoxne nie sú zďaleka toľko kalorické. Sto gramov varených cestovín obsahuje asi 600 kJ, sacharidov majú približne rovnako ako ryža. Ich veľkou diétne výhodou je nízky glykemický index, takže dodávajú telu energiu pomaly a dlho, preto budete mať dlho pocit sýtosti.

Dôležité je si strážiť, čo k cestovinám jeme. Pri diéte zabudnite na smotanové omáčky, kečup a syr a naopak vyberajte grilovanú či sparenú zeleninu alebo tuniaka.

Cestoviny navyše obsahujú veľa telu prospešných látok, ako je draslík, horčík, fosfor a vápnik. Majú tiež nízky obsah tukov a sú bohaté na uhľovodíky, škrob a vápnik.

Kvalitné cestoviny nemusí byť zďaleka drahé. Vyberajte hlavne podľa základných surovín:

Pšenica – rad druhov cestovín sa vyrába výhradne z krupicový múky z tvrdej pšenice, niektoré sú z rôznych zmesí. Používa sa aj celozrnná múka, také cestoviny sú pre diétu najvhodnejšie.

Pitná voda

Soľ – obsah soli by mal byť nanajvýš jedno percento.

Slepačie vajcia – pokiaľ ide o cestoviny vaječné.

Prísady – mlieko alebo mliečna bielkovina, sušené droždie a vitamíny, rastlinné či potravinárske farbivá. Niektoré cestoviny navyše môžu byť ochutené rôznym korením.

Každé ďalšie prísady sú v cestovinách navyše a znižujú ich dôveryhodnosť.

Zdroj:pinterest

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *