Salmonela je akútna diétna bakteriálna choroba. Takmer vždy ide o chorobu z jedla. Nakaziť sa môžete konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec alebo jedla, kde sú tieto zložky nachádzané, napr. majonéza.

Salmonela je pomerne časté ochorenie, ročne jej u nás ochorie niekoľko desiatok tisíc ľudí. Náchylnejšie k prenosu sú malé deti a osoby s oslabenou imunitou.

Hnačka, horúčka, vracanie a bolesť hlavy

Medzi základné príznaky patrí hnačka, je možné že pôjdete na záchod až dvadsaťkrát denne. Hnačka sprevádza aj veľké kŕčovité bolesti brucha. Pravdepodobne budete mať aj horúčku. U niekoho sa objavia aj zvracanie a bolesť hlavy. Môže sa vám motať hlava, čo spôsobuje dehydratácia.

Prvá pomoc

Ako prvá pomoc použite živočíšne uhlie. Ak sa u vás jedná len o miernu formu salmonely, postačí vám kľudový režim, veľa pitia a už spomínané uhlie. Nepredpokladám, že by ste mali hlad alebo chuť na niečo dobré, ale pre istotu pripomínam dodržiavanie diétnej stravy (banány, suchá ryža, mrkva, suchý rožok).

Problém nastáva v okamihu, keď je vám na umretie, sotva chodíte a na záchode strávite celý deň. Máte vysokú horúčku a vraciate. V tento okamih je najlepšie obrátiť sa na lekára. V osobitne vážnych prípadoch je nariadená aj hospitalizácia.

Riziká salmonely

Neberte toto ochorenie na ľahkú váhu. Ošetrovací doba je síce maximálne 14 dní, ale u niekoho salmonela pretrváva v žlčových cestách. Pri zanedbaní liečby je možné poškodenie pečene a obličiek.

Prevencia

Predchádzať nákaze môžete dôkladným umytím rúk pred jedlom, prepieranie zeleniny i mäsa. Bohužiaľ nie vždy môžeme ochorenie zabrániť, ale rozhodne by ste sa mali vyvarovať konzumácii surového mäsa v reštaurácii. Radšej si svoj obľúbený tatársky biftek pripravte doma z čerstvého a nezávadného mäsa.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *