Správne skladované potraviny nielen dlho vydržia, ale uchovajú si aj svoju pôvodnú chuť a vzhľad. Najdôležitejšie je, že zodpovedajúcim ukladaním surovín aj uvarených jedál, je možné zabrániť šíreniu baktérií a udržať v jedle toľko potrebné živiny, vitamíny a minerály. Základné heslo znie: Systém nadovšetko.

Ak chcete chrániť svoje zdravie pred nežiaducimi baktériami v jedle, ktoré sú často spôsobené nesprávnym skladovaním, stačí sa držať troch jednoduchých pravidiel. Po prvé, majte prehľad a vytvorte si vlastný systém. Po druhé – obal je najlepší priateľ človeka. A nakoniec: Pravidelne skladovacie priestory umývajte.

Chladnička, základ prežitia

Baktériám svedčí teploty medzi 5 a 60 ° C. Najľahší spôsob, ako uchovať potraviny bez rizika kontaminácie, je dať ich do správnej časti chladničky. Neumytý zelenina a ovocie by mali plniť pre ne určené boxy dole. Na spodnej police potom patrí čerstvé mäso. Nad neho, do výšky očí, ukladajte jogurty, nátierky a syry, aby boli hneď po ruke. Vrchná polica je ideálny pre uvarené jedlá a dezerty.

Zásadné je, aby boli všetky potraviny zabalené v samostatných tesniacich obaloch, škatuliach či sáčkoch, aby sa vzájomne nemohli kontaminovať. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať vajciam, ktoré môžu mať baktérie nielen na škrupinách, ale aj na kartónových obaloch.

Nie je tiež vhodné chladničku zbytočne prepĺňať, studený vzduch inak nemôže ochladzovať všetky potraviny rovnomerne.

Systémom ku zdraviu

Nemenej dôležité je vytvoriť si vlastný systém označovania. Tak aby ste vždy vedeli, ako dlho čo v chladničke leží a do kedy je potrebné nakúpené veci spotrebovať. Užitočné môžu byť napríklad štítky alebo farebné rozlišováky. Osobitnú pozornosť si v tomto zaslúžia mraznička. Zmrazené potraviny rozhodne nevydrží večne a je potrebné ich priebežne spotrebovávať. Rozmrazené veci už nikdy znovu nezmrazujte, vzniknuté baktérie tým nezabijete, len je uchováte do budúceho rozmrazenie.

Bez handry to nepôjde

Zlatým pravidlom pri skladovaní je hygiena. Chladnička, ale aj ďalšie priestory ako špajze a pivnice je potreba pravidelne umývať a čistiť. Vhodné je použiť vlažnú vodu a mierne dezinfekčný prostriedok.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *