Goralská kuchyňa má množstvo skvelých receptov

Gorali patria medzi potomkov valašského etnika. Nájdeme ich aj v oblasti Belanských Tatier či Pienin, čo platí napríklad o obciach Osturňa, Červený Kláštor či Ždiar. Ich nárečie má poľský pôvod no vyznačujú sa hlavne krásnym a rázovitým folklórom. K tomu bez pochýb patrí aj goralská kuchyňa.

Treba však pripomenúť, že tá sa od lokality viac či menej výrazne mení. O tradičnej goralskej kuchyni ale môžeme napísať, že je bohatá na sýte jedlá. Na rozdiel od susedov zo Spiša či Šariša sa v nej vyskytuje nepomerne viac jedál z mäsa. V okolí Dunajca sa v nej využívajú vo veľkej miere aj ryby (väčšinou pstruhy a slede). Inak sa tu vyskytuje baranina, divina aj bravčové mäso.

Goralskú kuchyňu si nevieme predstaviť bez produktov z kravského či ovčieho mäsa, chýbať nemôže koreňová zelenina, červená repa, kyslá kapusta, zemiaky, lesné plody a huby. V zime sú zaužívané zabíjačky, po ktorých si môžete pochutiť na klobásach, slanine, jaterniciach, huspenine či oškvarkoch. Práve studené miestne zimy dožičili skvelé podmienky k ich uskladneniu. K typickým špecialitám v okolitých reštauráciách patria rôzne druhy placiek a pirohov, oštiepky, pečené bravčové koleno na pivo alebo kyslá kapusta s bravčovým mäsom.

Zamagurský moskol

Ingrediencie: soľ, 500g hladkej múky, polovica balíčka prášku do pečiva, slanina, maslo, soľ

Postup: Do misky dáme prášok do pečiva, soľ, múku a premiešame. Postupne pridávame vodu podľa stavu múky. Následne vypracujeme cesto vláčnej konzistencie a preložíme ho na pomúčenú dosku. Tu ho rozdelíme na menšie bochníky a rozvaľkáme na placky, z ktorých upečieme posúchy. Hotový moskol polejeme roztopeným maslom alebo praženou slaninou.

Zočurka

Ingrediencie: hladká múka, vajce, zemiaky, kyslá kapusta, jucha, olej, cibuľa, čierne korenie, soľ

Postup: Očistené zemiaky pokrájame na kocky a necháme variť v osolenej vode. Pridáme kyslú kapustu (tú sme si dali variť s juškou). Počas varenia spražíme slaninku. Pripravíme si mrveničku, ktorú pridáme k ostatným ingredienciám. Nakoniec pridáme do polievky škvarky, okoreníme a osolíme. Nakoniec ešte necháme prejsť varom a podávame.

Goralská kuchyňa vám neunikne ani pri návšteve Apartmánov pri Dunajci. Viac informácií na ich webe či Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *