Goralská kuchyňa zasýti a roztancuje chuťové kanáliky

8. novembra 2020

Goralská kuchyňa má množstvo skvelých receptov

Gorali patria medzi potomkov valašského etnika. Nájdeme ich aj v oblasti Belanských Tatier či Pienin, čo platí napríklad o obciach Osturňa, Červený Kláštor či Ždiar. Ich nárečie má poľský pôvod no vyznačujú sa hlavne krásnym a rázovitým folklórom. K tomu bez pochýb patrí aj goralská kuchyňa.

Treba však pripomenúť, že tá sa od lokality viac či menej výrazne mení. O tradičnej goralskej kuchyni ale môžeme napísať, že je bohatá na sýte jedlá. Na rozdiel od susedov zo Spiša či Šariša sa v nej vyskytuje nepomerne viac jedál z mäsa. V okolí Dunajca sa v nej využívajú vo veľkej miere aj ryby (väčšinou pstruhy a slede). Inak sa tu vyskytuje baranina, divina aj bravčové mäso.

Goralskú kuchyňu si nevieme predstaviť bez produktov z kravského či ovčieho mäsa, chýbať nemôže koreňová zelenina, červená repa, kyslá kapusta, zemiaky, lesné plody a huby. V zime sú zaužívané zabíjačky, po ktorých si môžete pochutiť na klobásach, slanine, jaterniciach, huspenine či oškvarkoch. Práve studené miestne zimy dožičili skvelé podmienky k ich uskladneniu. K typickým špecialitám v okolitých reštauráciách patria rôzne druhy placiek a pirohov, oštiepky, pečené bravčové koleno na pivo alebo kyslá kapusta s bravčovým mäsom.

Zamagurský moskol

Ingrediencie: soľ, 500g hladkej múky, polovica balíčka prášku do pečiva, slanina, maslo, soľ

Medovka je zdraviu prospešná
Ako môžete využiť medovku lekársku vo svojej domácnosti?

Výskyt medovky lekárskej vo vašej záhrade vám môže priniesť veľa možností na to, ako by ste túto bylinku mohli využiť. Určite nemusíte zostať len pri lekárskych a medicínskych účeloch, ale zar...

Postup: Do misky dáme prášok do pečiva, soľ, múku a premiešame. Postupne pridávame vodu podľa stavu múky. Následne vypracujeme cesto vláčnej konzistencie a preložíme ho na pomúčenú dosku. Tu ho rozdelíme na menšie bochníky a rozvaľkáme na placky, z ktorých upečieme posúchy. Hotový moskol polejeme roztopeným maslom alebo praženou slaninou.

Zočurka

Ingrediencie: hladká múka, vajce, zemiaky, kyslá kapusta, jucha, olej, cibuľa, čierne korenie, soľ

Postup: Očistené zemiaky pokrájame na kocky a necháme variť v osolenej vode. Pridáme kyslú kapustu (tú sme si dali variť s juškou). Počas varenia spražíme slaninku. Pripravíme si mrveničku, ktorú pridáme k ostatným ingredienciám. Nakoniec pridáme do polievky škvarky, okoreníme a osolíme. Nakoniec ešte necháme prejsť varom a podávame.

Goralská kuchyňa vám neunikne ani pri návšteve Apartmánov pri Dunajci. Viac informácií na ich webe či Facebooku.

Daj vedieť svojím priateľom

adsence

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*