ČO JESŤ?

  1. Bielkoviny

Aby sa stabilizovala hladina cukru v krvi, je dobré do jedálnička zaradiť viac bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny totiž dokážu spomaliť ukladanie cukrov, čím sa tiež zníži tvoja chuť na sladké. Skvelým zdrojom bielkovín je napríklad hovädzie, kuracie, strukoviny, losos, vajíčka, jogurt či kefír.

  1. Zdravé tuky

Ak chceš znížiť príjem cukru, nemala by si zabúdať na tuky. Máme samozrejme na mysli tie zdravé. Ich dostatok napomôže lepšiemu spaľovanie kalórií. Najlepší tuk pre tvoje zdravie pochádza z avokáda, ktoré je tiež bohaté na bielkoviny, na zahodenie tiež nie je extra panenský olivový olej lisovaný za studena a vhodné sú potraviny obsahujúce omega 3 mastné kyseliny, ako napríklad orechy, tučné ryby, semienka. Odporučiť určite možno tiež kokosový olej.

  1. Vláknina

Zabudnúť by si mala na všetky produkty obohatené vlákninou, ktorých je v obchodoch priehrštie. A naopak porozhliadnuť sa po potravinách, ktoré obsahujú vlákninu prirodzene. Takými sú napríklad orechy, ľanové semienko, lesné ovocie alebo mrkvu. Vláknina spomaľuje proces trávenia, stabilizuje sa hladina cukru v krvi a ty nemáš potom takú potrebu cukor prijímať, navyše sa cítiš dlhšie nasýtená.

  1. Probiotické potraviny

Probiotiká sú prirodzenými nepriateľmi kvasiniek, ktoré môžu spôsobiť napríklad začervenanie kože, vaginálnej infekcii či priberanie na váhe. Kvasinky sa živia v tele cukrom, keď sa včas nepodchytí, môžeš mať zúfalo veľkú potrebu kŕmiť sa sladkým. Probiotiká znamenajú nielen zníženie chuti na sladké, ale aj lepšiu pleť, spokojnejší žalúdok a silnejší imunitný systém. Nájdeš je napríklad v kefíru, gréckom jogurtu (lepšie je neochutený), obsahuje ich aj kombucha.

  1. Kyslé

Skús svoju chuť na sladké prekabátiť a uspať ju niečím kyslým. Výhodou kyslých potravín býva tiež obsah probiotík, ktoré napomáhajú rastu tzv. „Dobrých“ baktérií. Skvelou voľbou je potrebné kyslá kapusta, kimchi, nakladaná zelenina. Skús tiež ochutiť vodu kvapkou citróna – napomôže to lepšiemu tráveniu a vstrebávaniu potravín.

  1. Bylinky a koreniny

Takýto zázvor pôsobí protizápalovo a určite sa ho oplatí pridať do pokrmov či si z neho urobiť čaj. Žalúdka uľaví napríklad fenikel, mäta, materina dúška, bazalka. Kurkuma čiže indický šafran je ďalším mocným bojovníkom proti chuti na sladké. Pomáha znižovať hladinu nielen cukru, ale aj cholesterolu.

 Zdroj:pinterest.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *