Jeden z najobľúbenejších a najpredávanejších alkoholov na Slovensku a v Česku sme pravdepodobne dopili. Môže za to legislatíva Európskeho parlamentu.

Dlhé desaťročia boli Slováci či Česi zvyknutí popíjať dnes už legendárny Tuzemský um. Tomu však bude pravdepodobne koniec. Dôvodom jeho stiahnutia je, že sa nevyrába z cukrovej trstiny, ale zo zemiakového škrobu, a pridáva sa doň aromatická látka, ktorá je pre zdravie človeka nebezpečná. Za posledných päť rokov sme si ho mohli kúpiť len vďaka výnimke. Tá by mohla skončiť z dôvodu legislatívnych zmien v Európskom parlamente.

„Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vlani upozornil, že niektoré látky v rumovom éteri, ktorý dodáva charakteristickú chuť a vôňu „tuzemáku“, môžu byť rakovinotvorné, a tým pádom predstavujú pre človeka zdravotné riziko,“ informoval denník Plus 1 deň.

Najväčším problémom je látka furan. Európske úrady zistili, že môže vyvolať rakovinu pečene. Práve v Česku sa používa pri výrobe liehovín pre jeho nezameniteľnú chuť. „Výrobcovia argumentovali aj tým, že v tuzemáku je furanu veľmi málo a nie je nebezpečnejší ako ďalšie chemické látky v potravinách.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *