Pláž Ao Maya je nepochybne jednou z najkrajších pláží sveta. Nachádza sa na thajskom ostrove  Koh Phi Phi Leh, pričom je jeho jedinou plážou. Ostrov patrí do súostrovia Phi Phi a leží v Andamanskom mori takmer 40 kilometrov od hlavného mesta oblasti Krabi City. Súostrovie Phi Phi donedávna poznali iba najväčší nadšenci potápania a cestovania a mohli ste tu stretnúť iba pár jednotlivcov. Tvorí ho celkovo šesť ostrovov i keď mnohí za ostrovy považujú len dva z nich, zvyšné štyri sú len tropickou vegetáciou pokryté skaly vystupujúce z vĺn.

Koh Phi Phi Leh

Domáce obyvateľstvo žije len na najväčšom ostrove súostrovia Koh Phi Phi Don. Sú tu pre turistov vybudované útulné plážový vilky. Menší Koh Phi Phi Leh, kde leží zátoka Ao Maya, je do dnešných dní napriek rastúcemu turistickému ruchu stále neobývaný. Nestojí tu jediná stavba a nesmie sa tu ani táboriť cez noc. Skalnatý ostrov s rozlohou 6,6 km2 má démonicky krásne pobrežie obklopené strmými útesmi. Do jeho vnútra sa zarezáva z východu dlhý záliv Phi Le – Záliv duchov, ktorý zasahuje takmer až do stredu ostrova a dáva pocit, že je to jazero. Ďalším zaujímavým miestom na východnom pobreží je Vikingská jaskyňa, obrovská vzdušná jaskyňa, ktorá je domovom veľkej populácie lastovičiek. Na stenách je veľa starobylých malieb lodí podobných tým, ktoré maľovali Vikingovia. V posledných rokoch je vstup do jaskyne zakázaný.

Ao Maya leží na juhovýchodnej strane ostrova. Z troch strán ju obklopujú až 100 metrov vysoké skaly a útesy. Tie v kombinácii s priveľkými vlnami znemožňujú celoročnú návštevu pláže. Len v období od novembra do apríla môžu do zátoky vplávať výletné lode. Zvyšné mesiace je vstup na pláž Maya zakázaný. Samotná pláž meria asi iba 200 metrov a voda v zálive je priezračne čistá. Na ostrove sa dá jednoznačne určiť doba prílivu a odlivu. Pri odlive voda ustúpi až do vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od pobrežia.

Phi Phi Leh_ Tham Viking_Eulinky

Po uvedení filmu „Pláž“ v hlavnej úlohe s Leonardom di Capriom sa miesto stalo stredobodom záujmu mnohých turistov. Filmová pláž ale musela byť dokonale ukrytá pred civilizáciou, a tak nad ňou za pomoci počítača ešte vztýčili vysokú horu, ktorá ju chránila. Tú na pláži Maya skutočne nenájdete.

Nádherná zátoka s priezračnou belasou vodou so skvelou viditeľnosťou a jemným bielym pieskom je jednou z najväčších atrakcií Thajska. Keďže je pláž obkolesená obrovskými skalami, prístup k nej je možný iba loďou.Ostrov je neobývaný a turisti sa tu môžu okúpať v prípade, že si sem zakúpia fakultatívny výlet. Okolo ostrova a aj zálivu sa nachádzajú koraly s množstvom farebných rýb, ktoré potápačom predstavujú skutočne zaujímavý podmorský život. Ideálne miesto pre každého milovníka potápania, šnorchlovania a kajakovania. Aj napriek tomu ale stále platí, že na thajské ostrovy Phi Phi sa jazdí hlavne za pokojom a ničím nerušenou dovolenkou. Pobyt si môžete spestriť výletom ku koralovým ostrovom či romantickou plavbou pri západe slnka. Dobrodružné povahy môžu vyskúšať výlet spojený s pozorovaním žralokov alebo trekking v džungli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *