Máte už plány na Silvestra? Či už sa vyberiete s priateľmi na chatu alebo budete v pohodlí domova so svojou rodinou, určite si veľmi radi pochutíte na chutných jednohubkách. Pripravili sme si pre vás veľký zoznam receptov a inšpirácii na ktorých si pochutí naozaj každý.

Armenské jednohubky lavaš

Budeme potrebovať:

2 ks pita placky

500 g zemiakov

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

300 gramov šampiňónov

vňaťka alebo iná čerstvá zelená bylinka

asi 5 lyžíc oleja

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky si najskôr klasicky uvaríme v osolenej vode. Medzitým si nakrájame cibuľku nadrobno a osmažííme ju do zlatova spolu so šampiňónmi. Uvarené zemiaky si roztlačíme na kašu a pridáme k nim cibuľku so šampiňónmi a vňaťku s pretlačeným cesnakom. Osolíme a okoreníme.

Na podložku si rozložíme pita placky a zmes natrieme na jednu stranu. Priložíme ďalšiu placku a opäť dáme vrstvu zemiakovej hmoty. Placky zrolujeme a nakrájame na malé slimáky. Po jednom teraz slimáčiky opražíme na panvici do zlatista. Chutné rolky môžeme jesť teplé, no skvele chutia aj vychladnuté. Dobrú chuť.

Slané francúzske koláčiky

Budeme potrebovať:

200 gramov polohrubej múky

100 gramov masla

1 žĺtok

3 lyžice vody (studenej)

1/2 lyžičky soli

1 lyžica cukru

Postup:

Najskôr si zmiešame maslo, žĺtok a cukor. Vzniknúť by nám mala jemná hmota. Múku zmiešame so soľou a pridáme k maslu a postupne prilievame studenú vodu. Cesto miesime rukami a pracujeme rýchlo, aby sa pod teplom našich rúk veľmi neroztopilo. Na záver ho zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na pol hodinu do chladničky.

Následne ho natenko rozvaľkáme a pripravíme si formičky. Najideálnejšie sú košíčky, do ktorých dáte na krúžky vykrojené cesto a povtláčate rukami. Na spodku formičky môžeme vidličkou urobiť dierky, aby sa nám košíčky nenafúkli. Pečieme ich pri teplote 200 až 220 stupňov Celzia cca 15 až 20 minút. Dobrú chuť.

Kanapky s krémovým syrom a paprikou

Budete potrebovať :

6 rožkov

250 g mäkkého tvarohu

1 balená lučina

2-3 lyžice smotany 33%

soľ

Menšie zväzok čerstvého kôpru

40 kúskov naložené kapie v oleji

20 slaných pražených

Čerstvo drvené korenie, mandlí nemusí byť

Kapie vyberieme z nálevu, necháme odkvapkať a nakrájame na prúžky alebo už nakladané rezy necháme iba odkvapkať v sitku. Kôpor umyjeme, osušíme, otrháme lístky a posekáme ich. Tvaroh vymiešame s lučinou, smotanou a soľou na hladký krém a vmiešame nasekané lístky kôpru. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Rožky nakrájame na kolieska, naukladáme na plech a krátko zapečieme v rúre. Na vychladnuté pečivo nanesieme trochu ochuteného syra, ozdobíme polovicou mandle a prúžkom kapie a môžeme posypať čerstvo mletým čiernym korením.

Slaninový rolka so syrom

Budete potrebovať:

20 užších plátkov prerastenej slaniny

20 plátkov ementálu

20 veľkých olív bez kôstok

2 paradajky

20 lístkov šalvie

Paradajky nakrájame na prúžky. Na plochu rozložíme plátky slaniny. Plátky syra pozdĺžne rozpolíme a rozdelíme na slaninu tak, aby ju pokryl. Na kraj každého plátku položíme vedľa seba rozpolené olivy, plátok paradajky a lístok šalvie a slaninu s náplňou stočíme do závitkov. Balíčky naukladáme na plech spojom nadol a zapečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov alebo pod grilom, kým sa syr nezačne taviť a slanina nie je na povrchu opečená. Trvá to asi 6-10 minút.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *