
Hoci ovocie je pre telo veľmi zdravé, existujú kombinácie, ktoré vám môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie.
Niektoré štúdie ukázali, že ak naraz skonzumujete viac ako dva druhy niektorých potravín, u dospelých dôjde k rôznym zdravotným komplikáciám. U detí môžu byť následky ešte vážnejšie.
Ak nechcete urobiť takéto chyby, tuto nasledujú kombinácie potravín, ktorým sa radšej vyhýbajte.
Banán a puding
Ide síce o pomerne obľúbený dezert, no zo zdravotného hľadiska pomerne problémový.
Výsledkom tejto kombinácie býva neraz ťažoba na žalúdku, plynatosť, znížený výkon mozgu a zvýšená produkcia toxínov v tele.
Pomaranč a mrkva
Opäť ide o pomerne obľúbenú kombináciu, hlavne na miestach, kde sa predávajú čerstvé ovocné šťavy.
Súčasná kombinácia mrkvy a pomaranču však vyvoláva pálenie záhy, nadmernú tvorbu žlče a môže dokonca poškodzovať črevá a konečník, z čoho potom vznikajú vážnejšie ochorenia.
Ananás a mlieko
Či už ide o mlieko alebo jogurt, prítomnosť enzýmu bromelain z ananásu spôsobuje zvýšenú toxicitu tela.
Po tejto kombinácii cítite nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie, bolesti hlavy či žalúdka, kŕče v bruchu a môže sa tiež vyskytnúť hnačka.
Vyhýbajte sa jej hlavne u detí, u ktorých sú prejavy omnoho silnejšie.
Papája a citrón
Táto kombinácia zasa prispieva k rozvoju anémie a problémom s hemoglobínom.
Vyhýbajte sa jej ako len môžete a nikdy neriskujte jej podávanie deťom.
Guava a banán
Pri zmiešaní banánu a guavy v žalúdku dochádza k tvorbe nadmerného množstva žalúdočných kyselín.
Vy potom pociťujete nevoľnosti, ťažobu a bolesti hlavy a žalúdka.
Pomaranč a mlieko
Ak patríte k ľuďom, ktorí si k ranným cereáliám s mliekom dajú aj pomarančový džús, tak s tým okamžite prestaňte!
Pomaranč bráni žalúdku v spracovaní škrobu nachádzajúcom sa v cereáliách. Okrem toho, keď sa zmieša mlieko s pomarančom, žalúdok má to problém stráviť, hlavne u detí.
Ovocie a zelenina
Keďže ovocie má vyšší podiel cukrov, zelenina nedokáže byť správne strávená a ostáva to potom dlho ležať v žalúdku.
Ovocie začína kvasiť, produkuje viac toxínov, výsledkom čoho bývajú bolesti hlavy a žalúdka, hnačka, plynatosť či dokonca vážne infekcie v tráviacej sústave (candida a podobne).
Ako správne kombinovať potraviny
Zapamätajte si, že ovocie by sa malo miešať hlavne s podobnými druhmi ovocia. Tu je zopár nápadov:
Sladké: Tie, ktoré neobsahujú kyseliny. Do tejto skupiny patria napríklad: broskyne, slivky, banány, jablká, červený a ananásový melón.
Kyslé: Ide o ovocie, ktoré obsahuje kyselinu citrónovú: citróny, pomaranče, grapefruity, čučoriedky, kivi, hrozno, ananás.
Čiastočne kyslé: Výskyt kyselín je nízky, napríklad: zelené jablká, mango, maliny, jahody.
Neutrálne: Ide o potraviny, ktoré obsahujú viac bielkovín, solí a olejov. Dobrými príkladmi sú: avokádo, kokos, arašidy, mandle, orechy.
Ak si nie ste v niečom istí, môžete to konzultovať so svojim lekárom, pediatrom alebo výživovým poradcom.
A nezabudnite: Jesť zdravo nie je luxus, ale nevyhnutnosť.
Zdroj:pinterest