Profesor Colin T. Campbell sa nedávno ocitol na križovatke svojho života. Musel si vybrať jednu z dvoch vecí – buď pre svoju profesionálnu kariéru, alebo pre zdieľanie nových vedeckých objavov, ktoré dokážu zmeniť svet k lepšiemu.

Pri jeho dverách sa dokonca objavili agenti CIA a pýtali sa ho na jeho nové objavy. Zároveň ho jeho kolegovia v práci varovali, aby nepokračoval v kontroverznom výskume.

Vyhrážali mu tiež, že ak neprestane, bude z práce prepustený. Napriek tomu všetkému sa Dr. Campbell rozhodol pre pravdu.

 

Čo zistil profesor Campbell?

Colin T. Campbell je profesorom nutričnej ​​biochémie na Cornell University.

Počas svojho posledného výskumu zistil, že primárnou príčinou väčšiny chronických ochorení, vrátane rakoviny, je konzumácia živočíšnych bielkovín. Medzi ne patria ako tradičné mäso, tak mliečne výrobky a dokonca aj ryby. Podarilo sa mu objaviť súvislosť medzi rakovinou prsníka a mliečnou bielkovinou kazeín.

 

Hoci je doktor Cambell profesionálom, je ostro proti rôznym populárnym diétam. Nevychádza dobre ani s mnohými lekármi celebrít. Jeho cieľom je, aby zdravie bolo dostupné pre všetkých, vrátane ľudí z rozvojových krajín, ktorí si nemôžu dovoliť drahé farmaceutické lieky.

Prečo lekári nedokážu vyliečiť mnoho ochorení

Podľa Dr. Cambella lekári nedokážu vyliečiť mnoho ochorení preto, že nemajú dostatočný tréning v oblasti výživy. Neviedia tak poskytovať odborné rady v stravovaní.

 

V jeho prípade strávil 50 rokov prácou v laboratóriách financovaných z verejných zdrojov (nezaťažených lobingom korporácii) a dnes by sa chcel s výsledkami svojej práce podeliť so svetom. Ako uvádza, jednoduché zmeny v stravovaní dokážu predísť ochoreniam srdca, výrazne znížiť riziko rakoviny a dokonca aj rakovinu samotnú vyliečiť.

Podľa neho konzumácia živočíšnych bielkovín aktivuje v tele rakovinové bunky, zatiaľ čo obmedzenia ich príjmu naopak toto riziko znižuje. Inými slovami, príjem vysokého množstva bielkovín živočíšneho pôvodu podporuje delenie rakovinových buniek a dodáva kyslík voľným radikálom, ktoré rakovinu neraz spôsobujú.

Dr. Campbell silno verí, že liek na rakovinu sa ukrýva (verte tomu, alebo nie) – v rastlinách.

Pochádza z konzervatívnej rodiny, ktorá žila na farme. Počas obdobia, kedy vyrastal, veril, že mlieko je výborným zdrojom nutričných látok. V začiatkoch svojej akademickej kariéry študoval vplyv mliečnych bielkovín na zdravie detí na Filipínach. Bol ohromený výsledkom, keď odhalil súvislosť medzi živočíšnymi bielkovinami a rakovinou pečene.

Ešte zhrozenější bol, keď si následne prečítal jednu indickú štúdiu, ktorá došla k rovnakému záveru. Tieto zistenia išli proti všetkému, v čo dovtedy veril. Preto spolu so svojím synom v roku 2005 napísali knihu o stravovaní a výsledkoch epidemiologických štúdií.

Napriek očakávaniam sa mu podarilo predať vyše 1 milión výtlačkov tejto knihy, ktorá bola následne preložená do viac ako 25 svetových jazykov. V roku 2013 napísal ďalší bestseller, v ktorom uvádza, že mliečna bielkovina kazeín patrí k najhorším karcinogénom v strave, aký bol kedy identifikovaný.

Zdravie a rastlinná strava

Hoci výskum profesora Campbella nebol nikdy schválený pre klinické skúšky na ľuďoch, niekoľko menších štúdií preukázalo, že strava založená na rastlinách dokáže nielen predchádzať, ale dokonca liečiť mnohé ochorenia srdca.

Edward Giovannucci je ďalším profesorom výživy a epidemiológie na Fakulte verejného zdravia Harvardskej univerzity, ktorý súhlasí s Dr. Campbellom.

Hovorí, že klasický typ našej stravy je zdrojom takmer všetkého poškodeného zdravia na svete. Za najhoršiu vec na západnej strave považuje nielen obsah kazeínu, ale aj to, že sa ľudia všeobecne prejedajú. Napriek uvedeným zisteniam ľudia stále preferujú konzumácii živočíšnych potravín.

Síce platí, že mlieko je lepšia potravina než napríklad sladené bublinkové nápoje, výskumy však ukazujú, že mlieko nezlepšuje kvalitu kostí v pokročilejšom veku. Práve naopak – mlieko zvyšuje riziko osteoporózy.

Magazín The Cornell Chronicle sa zaujímal o to, že bude publikovať výsledky výskumu profesora Campbella. K tomu však nikdy nedošlo kvôli silným tlakom farmaceutických firiem na univerzity a médiá.

Doktor Cambell vo svojej knihe spomína, ako sa mu niektorí ľudia z Americkej komunity nutričných odborníkov sa snažili zrušiť jeho členstvo.

V súčasnosti sa snaží šíriť svoje poznatky medzi verejnosť pomocou školení zadarmo, na ktorých sa uvádza, ako vlády vedome ignorujú skutočnú nezaujatú vedu a namiesto nej do popredia dávajú skorumpované korporátne výskumi.

Záver

Záujmy globálnej ekonómie sa predierajú do poľnohospodárstva, živočíšnej aj rastlinnej výroby. Záujmy agrochemických a farmaceutických firiem sa zase tlačia do zdravotníctva aj školstva.

 

Zdroj: svetkolemnas.info

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *