Čo vlastne znamená, keď sa povie kvalitný sviečka? Ktorým sa radšej vyhnúť, a kde naopak zohnať z prírodných surovín vyrobenú sviečku? Na všetko máme odpoveď.
Pred nákupom sviečky je ideálna sa vopred informovať o tom, čo obsahuje sviečka a obsah knôt. Vyhnite sa sviečkam vyrobeným z parafínu. Ten sa totiž získava pomocou rafinácie surovej ropy.
Horením sviečky sa uvoľňuje do vzduchu benzén a oxid uhličitý, teda zdraviu príliš neprospieva. Medzi najkvalitnejšie sviečky patria tie, ktoré sú vyrobené zo sójového alebo včelieho vosku. Sú vyrobené z trvalo udržateľných zdrojov, biologicky rozložiteľné a zdravie neškodlivé. Sójový vosk okrem iného horí až o päťdesiat percent dlhšie ako parafín, takže za takú sviečku zaplatíte síce viac, ale tiež vám podstatne dlhšie vydrží.
Ako správne zaobchádzať s vonnou sviečkou?
Knôt udržujte stále v dĺžke troch až piatich milimetrov.
Najrovnomernejšie vypálite vonnú sviečku, bez toho aby sa v nej urobil „tunel“ tak, že necháte vždy rozpustiť vosk až ku kraju pohára. Tak sa z vosku vytvorí hladina, ktorá uvoľňuje vôňu najintenzívnejšie, a sviečka sa nespotrebuje tak rýchlo.
Ak sa objaví dym alebo čierna hubka na konci knôtu, sfúknite plamienok, zastrihnite knôt, odstráňte jeho spálené zvyšky a znova sviečku zapáľte.
Sviečku neodporúčame páliť dlhšie ako štyri hodiny v kuse. Ideálne je nechať ju ešte dve hodiny vychladnúť.
Tak teraz už poznáte návod, ako maximálne oceniť tú najkvalitnejšiu sviečku.