Alternatívny strava alebo spôsob stravovania, ktorý sa odlišuje od väčšiny populácie, je v dnešnej dobe veľa diskutovanou témou. Medzi tie najznámejšie alternatívne stravovacie spôsoby patrí vegetariánstvo a vegánstvo.

Pre tento spôsob stravovania sa väčšina ľudí rozhodne z dôvodu, že verí, že je to šetrnejšie pre životné prostredie alebo lepšie pre ich zdravie. Časté sú tiež etické dôvody, nesúhlas so zabíjaním zvierat. Väčšinou sa jedná o kombináciu všetkých týchto faktorov.

Vegetariánstvo

Jedná sa o vyradenie mäsa z jedálnička. Niektorí ľudia sa označujú ako flexibilné vegetariáni, tí ho nevylučuje úplne, vyhýbajú sa napríklad len konzumácii červeného mäsa, ale hydina a ryby jedia. V komunite však mnohokrát za právoplatné vegetariánov uznávaní nie sú.

Výhodou vegetariánstvo je väčšia konzumácia vlákniny a menej živočíšnych tukov. Je však potrebné dať si pozor na dostatočný príjem bielkovín, minerálnych prvkov ako je železo alebo zinok a tiež vitamín D.

Vegánstvo

Vegáni vyraďujú zo stravy ako mäso, tak všetky ostatné živočíšne produkty. Nekonzumujú teda napríklad vajcia, mliečne produkty ani včelí med. To, že si zvolíte a žijete určitým štýlom stravovanie neznamená, že sa musíte nutne obmedzovať a ochudobňovať o určité druhy potravín. Napríklad klasické kravské mlieko možno nahradiť naozaj lahodnými rastlinnými nápojmi. Odporučiť môžem špaldový nápoj a samozrejme klasické sójové nápoje. Sú k dostaniu v rôznych príchutiach a ochutenie, mnohokrát ani nespoznáte, že sa nejedná o mlieko.

Z veľkej miery u vegana už nejde len o jedálniček, ale o celkový životný štýl, ktorý sa spája aj s bojom za práva zvierat, odmietaním testovanie kozmetických produktov na zvieratách či výrobky z kože a vlny. Vegáni jedia najmä strukoviny, obilniny, orechy, semená, ovocie, zeleninu, huby a rôzne bylinky.

Vitariánstvo

Je to taká radikálnejšie vetva vegánstva. Vitariáni konzumujú len rastlinnú stravu, ktorá ale ešte navyše neprešla teplotou vyššou ako 42 stupňov Celzia. Takáto strava býva tiež nazývaná „raw food“ (z angličtiny – surová strava). Vitariáni veria, že tepelná úprava potraviny znehodnocuje a zabíja v nich dôležité živiny a enzýmy, ktoré sú pre ľudské telo dôležité. Značnú zložku ich jedálničku tvorí ovocie, zelenina, orechy a semienka.

Pozor na stavbu jedálnička

V prípade alternatívnych trendov stravovanie je dôležité venovať sa stavbe jedálnička, aby v ňom nič dôležité nechýbalo.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *