Keď sa darí, tak sa darí. Solíme, chutia, stále necítime rozdiel, pridáme o trochu viac a zrazu sa z chutné polievky stáva presolená katastrofa. Predtým, než sa rozhodnete svoju kreáciu s povzdychom vyhodiť do koša, si prečítajte, čo sa s tým dá robiť.

Zrieďte jedlo vodou

Najjednoduchšie a najefektívnejšie vec, ktorú môžete urobiť, je pokrm zriediť s vodou. Pokiaľ zápasíte s presolené polievkou alebo omáčkou, pridajte studenú vodu a pomaly opäť priveďte k varu.

Pridajte avokádo

Jednoduchá záchrana na presolené jedlo je pridanie niečoho tučného – avokádo, kyslá smotana, kokosové mlieko, ricotta. Krémové ingrediencie mení to, ako vnímame chuť, a jedlo bude chutiť jemnejšie.

Primiešajte niečo kyslé

Šťava z citróna, dijonská horčica, vínny ocot a ďalšie potraviny kyslejšie chuti skvele maskujú slanosť. Dajte si ale pozor na množstvo, začínajte pomaly, tiež totiž môžete ľahko skončiť s večerou, ktorá je ako presolená, tak kyslá.

Škrob je váš priateľ

Ryža, quinoa, kuskus, zemiaky a cestoviny soľ nasiaknu ako špongia. Ak pripravujete polievku alebo curry, máte šťastie, prihoďte pár surových zemiakov a po uvarení iba vyberte.

Vodný kúpeľ

Ak ste presolili varenú zeleninu, skúste ju chvíľu nechať namočenú vo vode. Nezabudnite poriadne odkvapkať a osušiť.

Dochuťte (ale nie soľou)

Pridajte cukor, med alebo korenia, čo výslednú slanosť jedla stiahne. Tiež môžete skúsiť na panvici osmažiť cesnak a cibuľu zmiešanú s korením a túto zmes vmiešať do vášho jedla tesne pred servírovaním.

Na presolené vývar bielok alebo žemľu

Presolené vývar sa zachraňuje ľahko. Pridajte do polievky bielok, povarte, kým sa nezrazí, a vyberte. Ďalší spôsob, ako vývar zachrániť, je namočiť do polievky žemľu, ktorá prebytočnú soľ nasiakne. Nezabudnite ju pred servírovaním vytiahnuť.

Babská rada na záver

Povery tvrdia, že strieborná lyžička dokáže zlikvidovať prebytočné korenie v jedle. Nevieme, čo je na tom pravdy, ale za pokus to stojí.

Zdroj:pinterest

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *