Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Zdravá tuniaková nátierka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji
1 lyžičku horčice
Jarnú cibuľku
Citrónovú šťavu
Soľ a čierne korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.
Pomazánka z tvarohu a červenej repy
Potrebujeme:
2 červené repy
Čerstvý tymián
200 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Najemno nasekané vlašské orechy – podľa chuti
Postup:
Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.
Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Vajíčková pomazánka s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.