Za infarkt si môžu ľudia väčšinou sami

7. októbra 2017

Väčšine srdcovocievnych ochorení, vrátane infarktu či mozgovej mŕtvice, sa dá zabrániť zmenami životného štýlu. Stačí vniesť do života viac pohybu, zdravšie stravovanie a prestať fajčiť.

„Máme rozsiahle dôkazy o tom, že keď budeme kontrolovať krvný tlak, cholesterol, váhu vieme skoro eliminovať rizikové faktory, no nedarí sa to. Príčina je , že ľudia tomu nepripisujú stále dostatočnú vážnosť,“ hovorí kardiológ prof. MUDr. Róbert Hatala, PhD. z Únie pre zdravšie srdce. Ľudia sa podľa jeho slov viac boja rakoviny. Zabijakom číslo jeden sú však ochorenia srdca a ciev.
Medzi rizikové faktory patrí najmä nedostatok fyzickej aktivity, nezdravá výživa, fajčenie, nadváha alebo obezita, ako aj vysoký krvný tlak a cholesterol. „Má to spoločného menovateľa, a to je zdravá výživa, nefajčiť a hýbať sa. Všetci vieme, čo je zdravý život, len problém je ten, že to nie je také jednoduché do súčasného rýchleho napätého často mimoriadne zložitého sveta dostať,“ povedala kardiologička doc. MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc. Výskyt rizikových faktorov však aj napriek neustálej osvete na celom svete rastie – stúpa počet ľudí s hypertenziou, cukrovkou a vysokou hladinou cholesterolu.

„Obyčajnou“ zmenou nesprávneho životného štýlu a obmedzením zdravotných rizík, ktoré z neho vyplývajú, možno podľa odborníkov zabrániť až 80 percentám predčasných úmrtí na kardiovaskulárne choroby. „Ak máme krvný tlak, ktorý je vyšší ako 140/90 mmHg, tak spĺňame kritérium pre diagnóza hypertenzia. Keď sa nelieči, skráti nám život a urobí ho bolestnejším. Ak máme pacienta – muža, ktorý má 50 rokov a nedbá na svoj vysoký tlak, skráti mu to život o sedem rokov, čo je dosť dlhá doba,“ uviedol profesor Hatala.

Vysoký krvný tlak sa môže podpísať pod vznik mozgovej porážky, poškodenie obličiek či zlyhávanie srdca. Podľa profesora Hatalu majú slovenskí pacienti k dispozícii modernú liečbu. „Ide len o to, aby keď lekár pacientovi predpíše lieky, aby to skutočne bral vážne, že hypertenzia nie je chrípka. Ľudia sa častokrát obávajú, že im zničia pečeň, nie je to pravda. Moderná liečba vysokého krvného tlaku sa opiera nie o jednu látku, ale o kombináciu dvoch, troch alebo aj viacerých látok v malých dávkach. Tie zaručujú, že nie sú nežiaduce účinky alebo ich je veľmi málo a pritom účinnosť sa navzájom potencuje,“ vysvetlil. Medzi takéto nové fixné kombinácie patrí napríklad spojenie liekov na vysoký tlak a lieku na úpravu tukov v krvi do jednej tablety.

Desať najhorších vianočných dekorácií všetkých čias

Vianoce už klopú na dvere a prichádza obdobie, kedy nám ich bude predstavovať takmer každá ozdoba vonku či v domácnosti. Tieto sa však nevydarili. Medzi najdôležitejšie ...

Aj farmakologickú liečbu však musí sprevádzať správna životospráva. Významným rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení, ktorý má človek vo vlastných rukách, je fajčenie. Keď človek prestane fajčiť, riziko infarktu a iných chorôb z nedokrvenia srdcového svalu postupne. Prestať fajčiť však nie je jednoduché, nikotín je návykovejší ako heroín či kokaín, približuje psychologička PhDr. Pavla Nôtová, PhD. Okrem toho evokuje vrodený sací reflex, spája sa s pocitmi bezpečia, umožňuje ľahší sociálny kontakt či znižuje napätie a úzkosť u fajčiarov. Situácii s počtom fajčiarov na Slovensku podľa Nôtovej nepomáha ani nízky počet pracovísk, ktoré sa venujú odvykaniu od fajčenia, rovnako, že liečbu nepreplácajú zdravotné poisťovne. „Ľudia veľakrát nevedia, aké kroky sú nutné k tomu, aby prestali fajčiť a v ambulanciách praktických lekárov, internistov či kardiológov nie je až taký veľký priestor, aby sa venovali špeciálne fajčeniu,“ poznamenala.

Riziko srdcovocievnych problémov významne ovplyvňuje aj stravovanie. Zloženie stravy a obsah soli môže mať na srdce ochranný alebo naopak ničivý vplyv. Príkladom zdravej stravy je mediteránska kuchyňa, ktorá obsahuje veľa rýb. Obezitológ MUDr. Peter Minárik radí dbať aj na ďalšie veci. „Zdôraznil by som obsah vlákniny v strave, ktorá je len v rastlinných potravinách. Rastlinná zložka stravy by mala tvoriť väčšinu toho, čo zjeme. Pre zdravie srdca a ciev je veľmi dôležité aj to, koľko akých mastných kyselín jeme. Sú to hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia cievy, srdce a mozog,“ zhrnul.

Komplexné informácie o srdcovocievnych ochoreniach pre širokú verejnosť možno nájsť na web stránke www.presrdce.eu. Pre všetkých členov Únie pre zdravšie srdce bude od 1. Novembra na stránke dostupná anonymná poradňa s odborníkom.

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*