Soľ je najčastejšou dochucovacia prísadou, a hoci rôznych zmesí na dochucovanie v dnešnej dobe existuje nespočetné množstvo, je to práve soľ, bez ktorej by tieto zmesi nemali šmrnc. Takže sa nie je ani čomu čudovať, keď jedlo čas od času presolíte, keď sa soľ nachádza takmer všade.
Čo potom s jedlom? Ono sa to občas dá zjesť, ak pokrm nie je presolený príliš a navyše niektorí ľudia radi solia, ale zamysleli ste sa niekedy, čo na to povedia naše orgány? Tie počuť spočiatku síce nejdú, ale radosťou si pospevovať nebudú, ba dokonca ich môže aj soľ jedného dňa poškodiť.
Solíme veľa
Jeme veľa soli, a to je neodškriepiteľný fakt. Nemusíte pritom neustále siahať po soľničke a možno si ani neuvedomujete, že konkrétne vy príliš solíte. V skutočnosti však až 75% soli, ktoré za deň skonzumujeme, pochádza z rôznych potravín, konkrétne z tých priemyselne spracovaných, ako je napríklad chlieb, cereálie, sterilizovaná zelenina, instantné ovsené vločky, nápoje určené pre športovcov, omáčky na cestoviny či šalátové zálievky.
Ako telo na nadmerné solenie reaguje?
Keďže soľ zadržiava vodu v tele, má väčšina ľudí problémy nadmerné množstvo sodíka v krvnom riečisku udržať. Keď sa teda sodík v tele nahromadí, telo začne zadržiavať vodu, aby sodík zľahčoval, čo zvyšuje ako množstvo tekutín okolo buniek, tak aj množstvo krvi v krvnom riečisku. Zvýšené množstvo krvi znamená viac práce pre srdce a zvýšený tlak na cievy. Nadmerné zaťažovanie a tlak môže viesť k tvrdnutiu krvných ciev, privodiť tak problémy s vysokým krvným tlakom, srdcový infarkt, zlyhanie srdca či mŕtvicu.
Príliš veľa soli môže tiež poškodiť srdce, aortu a obličky, a to hneď nemusíte mať zvýšený krvný tlak, takže vysoký krvný tlak rozhodne nie je spoľahlivým ukazovateľom toho, či solíte príliš alebo nie. A v neposlednom rade, soľ nepredstavuje ani nič dobrého pre zdravie a silu vašich kostí.
Ktorí ľudia by sa mali so soľou mierniť najviac?
Ľudia starší ako 50 rokov
Ľudia so zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom
Ľudia trpiaci cukrovkou
Keď telo začne varovať
Ak neprijímame v potrave soli príliš, telo ju jednoducho vylúči potom. Ak však solíme veľa, organizmus soľ zadrží a začne sa vo veľkom koncentrovať v krvi. Keď už je soli v našom organizme príliš, telu sa zapne výstražná kontrolka, pričom spozornieť by ste mali hneď pri tej prvej, potom už môže byť celkom neskoro.
Reagujú pečeň, koža, obličky a koncentrácia soli v moči je vyššia ako zvyčajne, prejavuje sa úplne bez príznakov a človek sa cíti dobre.
V tejto fáze už začínajú veľmi trpieť orgány, pričom nezvyklé ani nie je ich poškodenie. Po väčšej námahe alebo ťažkom jedle sa v moči objavujú bielkoviny.
Tretia fáza je najťažšie, v moči sa objavuje hnis, červené krvinky, bielkoviny a tkanivová drvina, obličky už nemajú silu ďalšie soľ vylučovať a nasadenie diéty už mnohokrát nepomáha.
Koľko soli za deň?
Dospelí by nemali jesť viac ako 6 g soli za deň, čo zodpovedá zhruba jednej čajovej lyžičke. Deti by mali jesť pochopiteľne soli menej. Bábätká okolo jedného roka by nemala v jedle prijať viac ako 1 gram soli za deň. Ak pripravujete jedlo pre deti, mali by ste sa rozhodne vyhnúť polotovarom, ktoré často obsahujú naozaj vysoké množstvo soli. Avšak jedlá pre deti určené by značné množstvo soli obsahovať nemali. Vždy si preto radšej skontrolujte etiketu.
Maximálna dávka soli pre deti sa odvíja od ich veku:
1 – 3 roky – max. 2 gramy za deň (0,8 g sodíka)
4 – 6 rokov – max. 3 gramy za deň (1,2 g sodíka)
7 – 10 rokov – max. 5 gramov soli za deň (2 g sodíka)
11 rokov a viac – max. 6 g soli za deň (2,4 g sodíka)
Koľko je veľa a koľko je málo?
Soli v jedle sa jednoducho nevyhneme, ale môžeme sa pokúsiť jesť jej menej. Výborné je, že na etiketách výrobkov môžeme sledovať, koľko gramov soli aký produkt obsahuje a podľa toho sa riadiť či kúpiť alebo nie. Na niektorých výrobkoch sa však uvádza len podiel sodíka. Čo s tým? Aby ste získali pomer soli, musíte hodnotu sodíka vynásobiť 2,5 x. Vysoké množstvo soli v potravine je napríklad 1,5 g soli (0,6 g sodíka) na 100 g, malé množstvo soli v potravine je 0,3 g soli (0,1 g sodíka) alebo menej na 100 g.
Vzťah sodíka a draslíka
Obidva majú protichodný vplyv na zdravie srdca. Kým vysoký príjem soli krvný tlak zvyšuje, čo môže viesť k ochoreniu srdca, draslík pomáha krvné cievy upokojiť a zlepšuje vylučovanie sodíka a zároveň krvný tlak znížiť. Ľudia potrebujú viac draslíka ako sodíka, pričom toho draslíka sa bohužiaľ ľuďom bežne sa stravujúcim dostatok nedostáva. Ľudia v priemere zjedia 3,300 miligramov sodíka za deň, pričom cca 75% pochádza z priemyselne spracovaných potravín a len 2,900 miligramov draslíka za deň.
Čo teda môžem pre svoje telo v tomto smere urobiť?
Ako sa zbaviť soli v tele? Skúste poopraviť stravu, jedzte viac čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré prirodzene obsahujú vysoké množstvo draslíka a málo sodíka. Skúste obmedziť konzumáciu chleba, syrov a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov, ktoré obsahujú vysoké množstvo sodíka a málo draslíka.
Nedostatok vs. nadbytok soli v tele
Asi vás to po prečítaní tohto článku neprekvapia, ale nedostatok sodíka je na naše pomery pomerne vzácnym javom. Ak sa stane, že máte v tele nedostatok sodíka, môžete to poznať na nadmernom potení, nízkom krvnom tlaku, dehydratáciu, depresiách, svalovej slabosti či kŕčoch. Naopak však nadbytok soli, to je už iná pesnička, pretože ten je viac ako častý.
Ako nadbytok soli sami na sebe spoznáte?
Na mozgu: Koho by bolo napadlo, že veľa soli môže mať vplyv na funkciu mozgu? Podľa jednej kanadskej štúdie z roku 2011, ktoré sa podrobilo viac ako 1,200 dospelých so sedavým zamestnaním, sa zistilo, že tí, ktorí príliš solili, zaznamenali výrazný pokles kognitívnych funkcií ako tí, ktorí mali v jedle soli málo.
Na pocite smädu: Čím viac sodíka jedlo obsahuje, tým väčšiu potrebu máte piť, pretože sodík robí tak trochu zmätky s rovnováhou vody v tele.
Opuch tela: Len jedna jediná noc strávená pri televízii na zemiačikoch môže spôsobiť, že na druhý deň ráno budete opuchnutí. Opuch čiže edém, môže byť symptómom nejakej choroby alebo práve vysokého množstvo sodíka v strave.
Obličkové kamene: Boli vám diagnostikované? To možno tiež súvisí s prílišným solením, pretože veľa soli v jedle zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov.
Žalúdočné vredy: Príliš vysoké množstvo sodíka je spájané so žalúdočnými vredmi a rakovinou, aspoň ako sa preukázalo na testoch na zvieratách.
Používate často soľničku: Stále to jedlo nie je dostatočne slané, preto často siahnete po soľničke, aby ste si jedlo okorenili? Toto tiež značí nadbytok soli v tele.
Osteoporóza: Nadmerné množstvo soli zvyšuje vylučovanie vápnika, čo môže viesť až k vzniku osteoporózy.
Vysoký krvný tlak
Zdroj:pinterest