Oslabená zubná sklovina: Čo jej škodí a čo naopak pomáha?

16. júna 2021

Zubná sklovina a jej zdravie

Zubná sklovina je z 95% tvorená anorganickými látkami, pričom ide o najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Sklovina tvorí ochranný obal zubov, ktorý zabezpečuje ochranu dentínu pred mechanickým a chemickým vplyvom požívania rôznych potravín. Ani najpevnejšia časť nášho tela však nie je dosť pevná na to, aby vydržala navždy. Bez riadnej starostlivosti navyše dochádza k jej oslabeniu a poškodeniu oveľa skôr.

Poškodená zubná sklovina

Poškodená alebo slabá zubná sklovina sa môže časom prejavovať zvýšenou citlivosťou zubov na rôzne podnety. K citlivosti, sprevádzanej bolesťou vedie najčastejšie konzumácia teplých a studených jedál. Ani pri maximálnej starostlivosti o vaše zuby však nedokážete oslabeniu zubnej skloviny zabrániť, keďže ide o prirodzený jav, ktorý je spôsobený mechanickou a chemickou eróziou.

Mechanická erózia zubnej skloviny

V prípade mechanickej erózie hovoríme o namáhaní zubnej skloviny konzumáciou tvrdého jedla. Na základe záťaže spôsobenej potrebou silného skusu dochádza k infrakcii, a teda k popraskaniu zubnej skloviny. Trhliny, ktoré infrakciou vzniknú sa môžu časom zväčšovať, čím dochádza k odhaleniu dentínu a následnej citlivosti zubov.

Chemická erózia zubnej skloviny

Pri chemickej erózii zubnej skloviny dochádza k jej poškodeniu vplyvom konzumácie agresívnych látok alebo nesprávnej hygiene ústnej dutiny. Zlá či inak nedostatočná ústna hygiena vedie k vytváraniu zubného povlaku, ktorý je tvorený zvyškami jedla, baktériami a tiež kyselinami. Práve tie prispievajú k narúšaniu skloviny zubov.

Medovka je zdraviu prospešná
Ako môžete využiť medovku lekársku vo svojej domácnosti?

Výskyt medovky lekárskej vo vašej záhrade vám môže priniesť veľa možností na to, ako by ste túto bylinku mohli využiť. Určite nemusíte zostať len pri lekárskych a medicínskych účeloch, ale zar...

Čo používať na oslabenú zubnú sklovinu?

Pokiaľ trpíte oslabenou zubnou sklovinou, mali by ste popremýšľať minimálne nad výberom vhodnej zubnej pasty a tiež zubnej kefky. Ideálne je v tomto prípade začať používať zubnú pastu, určenú na citlivé zuby, ktorá má veľmi nízku abrazivitu. Samozrejme, je možné používať aj klasickú pastu, no vždy dbajte na to, aby jej abrazívne účinky boli čo najnižšie. Zubná kefka by v tomto prípade mala mať jemné štetinky, nakoľko sú k zubnej sklovine šetrnejšie. Príliš tvrdé štetinky totiž škriabu zuby, a tak narúšajú zubnú sklovinu. Pokiaľ vás už trápi problém s oslabenou zubnou sklovinou, máte správnu zubnú kefku a aj pastu, snažte sa čo najviac vyhýbať sladkým a kyslým pokrmom. Tie škodia vašim zubom v každom prípade.

Daj vedieť svojím priateľom

adsence

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*