Naučte sa správne kombinovať potraviny

Už vás niekedy napadlo, že vaše zlé trávenie môže byť spôsobené nesprávnou kombináciou potravín, ktoré cez deň zjete? Naučte sa, ako správne kombinovať potraviny.

Zažívacie problémy, nafúknuté brucho, pocit plnosti. Spoznávate sa? Za vašimi problémami môže stať práve nesprávna kombinácia potravín.

Prečo sa naučiť kombinovať potraviny?

Aj keď sa nás výživoví poradcovia snažia presvedčiť, že každé jedlo by malo mať sacharidy a bielkoviny, nie každému táto kombinácia vyhovuje.

Zatiaľ čo niektoré sacharidy sa začínajú tráviť už v ústach vďaka tráviacemu enzýmu amyláza, bielkoviny svoj proces trávenia zahajujú až v žalúdku a tuky v tenkom čreve. Preto keď zjeme všetko naraz, môže sa dostaviť pálenie záhy a plynatosť. Tie sú spôsobené hnilobnými procesy v tráviacom trakte.

Ak si osvojíte jedálniček sa správne nakombinovanými alebo oddelenými potravinami, budete sa cítiť lepšie, ako inokedy – vaše telo totiž bude tráviť správne. Váš žalúdok sa upokojí a vyhnete sa nepríjemným bolestiam či nafúknutému bruchu. A pravdepodobne aj schudnete.

Rozdelenie potravín do skupín

Potraviny si najskôr rozdelíme do niekoľkých základných skupín.

Sú to:

škroby (zemiaky, obilniny ako je ryža, ovsené vločky a všetko z múky, fazuľa a čiastočne ostatné strukoviny, tekvica, kukurica a výobky z nich)

neškrobové zelenina (brokolica, cibuľa, uhorka, čínska kapusta, listová zelenina, špenát, paradajky, kapusta, cuketa, paprika)

bielkoviny (mäso, ryby, mliečne výrobky, rastlinné bielkoviny ako je sója, tempeh, atď., čiastočne strukoviny)

tuky (orechy, semienka, avokádo)

sladké ovocie (banány, datle, figy, slivky, hrozno, kaki, sušené ovocie)

polokyselé ovocie (marhule, hrušky, ringloty, mango, sladšie druhy jablká)

kyslé ovocie (pomaranč, grapefruit, citrón, ananás, jahody, kyslejšie druhy jablká

melóny (všetky druhy)

S takto rozdelenými skupinami už môžeme dodržiavať pravidlá delenie a spájanie potravín. Ako teda správne kombinovať potraviny?

8 pravidiel pre správne kombinovanie potravín

nejedzte bielkoviny a škroby dohromady (zatiaľ čo sacharidy zo škrobov trávi telo ihneď, bielkoviny vyžadujú dlhší čas, a to môže vyvolať kvasenie a hnitie potravín v žalúdku)

ovocie jedzte vždy zvlášť (ak si robíte ovocný šalát, nekombinujte napr. pomaranče a banány – vždy voľte buď len kyslé alebo len sladké ovocie), dajte pozor na ovocné koláče, napr. so slivkami alebo ríbezľami (kombinácia kyslého ovocia sa škroby vyvoláva nadúvanie)

nekombinujte rôzne druhy bielkovín v jednom jedle (mäso s vajcami, vajcia so syrom, mäso a sójové výrobky), pretože každý druh sa trávi odlišnú dobu (mäso najdlhšie)

výnimkou pre kombináciu s ovocím je listová zelenina … namiešajte si napríklad skvelé zelené smoothie

živočíšne bielkoviny (mäso, ryby, mliečne výrobky) nekombinujte sa škroby, ale so zeleninou

strukoviny kombinujte sa škroby (samy ich totiž obsahujú viac, než bielkovín) alebo so zeleninou

orechy, semienka a rastlinné bielkoviny môžete kombinovať so všetkými druhmi sušeného ovocia, surovou zeleninou a banánom

melóny jedzte vždy samotné (trávi sa veľmi rýchlo, a preto v kombinácii s inými potravinami dochádza k hnilobným procesom – ostatné potraviny im totiž v trávení tak trochu „nestačí“)

Ak sa naučíte, ako správne kombinovať potraviny, je to vaša obrovská výhra pri ceste za správnym trávením a vašim novým ja.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *