Sen o chrumkavých hranolčekoch bez smaženia má veľa ľudí. Niekomu vadia nadbytočné kalórie, iný skrátka nemá fritézu. Ako teda na ne?

Nebudeme si klamať: také hranolky, aké pripravíte predvarením a dvojitým vyprážaním, v rúre neurobíte. Máme pre vás ale pár vychytávok, ako sa im naozaj priblížiť a pochutnať si na jednotku. Pustite sa do toho s nami a nebudete ľutovať!

Vyberte dobrý druh zemiakov

Rovnako ako sa nie všetky odrody hodia na šalát, tak sa nie všetky odrody hodia na hranolky. Aby boli naozaj chrumkavé, siahnite po varnom typu C – múčnejšie odrody vám dopomôžu k oveľa lepšiemu výsledku. Aj z nových zemiakov nebudú hranolky nikdy dokonalé – obsahujú príliš veľa vody.

Hranolky musia byť rovnako veľké

Dobre nakrájané zemiaky sú základom úspechu. Ak bude každá hranolka inak veľká, dokonalý výsledok nečakajte. Zemiaky voľte stredné až veľké, ideálny je skôr podlhovastý tvar. Nie je potrebné ich škriabať, stačí poriadne preprať vo vode a vydrhnúť kefkou na zeleninu alebo pokojne obyčajným kefkou. Odrežte špičky a nakrájajte na 5-7 mm široké kvádre. Presne takáto hrúbka je ideálna, môžete ich mať ale pokojne o niečo väčšie – záleží na vašich preferenciách.

Zbavte ich škrobu

Znie to možno v rozpore s prvým bodom, ale nie je tomu tak. Pripravené hranolky namočte asi na dvadsať minút do studenej vody a nechajte ich lúhovať. Potom ich sceďte a dôkladne osušte. Druhá možnosť je hranolky asi štyri minúty predvariť: vhadzujte ich do vriacej vody a potom prudko schlaďte v ľadovej vode s kockami ľadu. Zastavíte tak proces varenia, kedy by svoju vlastnú horúčosťou ešte chvíľu „dochádzali“.

Trocha oleja, trocha korenia

Osušené hranolky poriadne premiešajte s trochou oleja. Použiť môžete olivový alebo kvalitný slnečnicový, každý z nich im dá trochu inú chuť. Pravé americkej hranolky sa zvyčajne smažia v oleji arašidovom, tak ho pokojne skúste. Pokiaľ máte radi hranolky výraznejšie, pridajte aj trochu korenia, nie je to ale nutné. Hodí sa sušený cesnak, mletá sladká paprika, niekomu chutia s trochou drvenej rasce.

Dávajte do vyhriatej rúry!

Rúru vopred rozohrejte na 200 ° C a ideálne predhrejte aj plech, na ktorom budete obľúbenú prílohu piecť. Čím rýchlejšie sa povrch zemiaky zatiahne, tým lepší výsledok bude.

V jednej vrstve

Aj keď sa vám to možno bude zdať zdĺhavé, venujte tomuto bodu čas. Hranolky rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie vždy len v jednej vrstve, ideálne by na sebe nemali byť moc natlačené. Keby ste tento krok nedodržali, zemiaky skôr podusíte a o chrumkavom výsledku si môžete nechať len zdať. Najlepšie plech na hranolky je taký, ktorý je po celej ploche perforovaný. Také plechy môžete dať bez obáv do rúry aj dva – vďaka dierkam vzduch rovnomerne cirkuluje a to je pre chrumkavosť zásadná podmienka!

Pečte rovnomerne

Plech vložte do rúry a pečte asi 15 minút. Tak sa odparí posledné zvyšky prebytočnej vody. Potom hranolky premiešajte a ďalších asi 10 minút dopečte. Nakoniec rúru nastavte na horný gril a ešte zhruba 5 minút pod ním nechajte dôjsť.

Soľte až nakoniec

Aby zemiaky nepustili vodu a nezačali sa dusiť, soľte ich až po dopečení. Na horúce hranolky sa soľ prichytí rovnako dobre. Stačí ich v mise trochu osoliť a opatrne premiešať.

Zdroj:pinterest

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *