Najlepší spôsob ako pripraviť bravčovú panenku aby bola šťavnatá

15. januára 2018

Panenka predstavuje tú najlepšiu a najchutnejšiu časť bravčového mäsa, čomu tiež zodpovedá jej cena v obchodoch. Na rozdiel od ostatného bravčového je panenka najchutnejšie, keď je vnútri ružovkastá. Najlepší spôsob, ako ju uvariť a zároveň zachovať jej šťavnatosť, je správať sa k nej a pripraviť ju ako hovädzí steak. Poradíme vám, ako na to.

Ako na bravčovú panenku

Čo sa týka korenia, odporúča sa použiť len soľ a korenie, prípadne bylinky. Zabudnite na rôzne grilovacie korenie a zmesi plné „éčok“, ktoré len zastrie pravú chuť bravčovej panenky. Najprv mäso v celku umyte a riadne usušte, následne ho naložte do olivového oleja a okoreňte, najlepšie za pomoci mlynčeka a čerstvo namletého korenia. Pridať môžete aj cesnak nakrájaný na plátky a podľa chuti čerstvé bylinky. Mäso nechajte marinovať pokojne aj celý deň, odporúčaná je však minimálne hodina a pol.

Následne rozohrejte rúru na 190 ° C, nepoužite však teplovzdušný program. Rozpáľte panvicu a pridajte do nej trochu oleja. Uistite sa, že je panvica naozaj rozohriata, a potom na ňu panenku položte, jedine tak sa mäso zatiahne a zostane šťavnaté. Z toho istého dôvodu solíme panenku tiež tesne predtým, než ju dáme na panvicu. Následne ju orestujte zo všetkých strán, teda aj z bokov, a vložte v pekáčiku do rozohriatej rúry.

Najlepší pomocník: teplomer na mäso

Aby bola bravčová panenka vnútri ružová, zaistíte najlepšie s pomocou špeciálneho teplomera na mäso. Ten zapichnite do najhrubšej časti mäsa. Až teplomer ukáže 65 °, panenku vyberte a zabaľte na 2-3 minúty do alobalu, ktorý nepriedušne uzavriete. Tak bude panenka vnútri krásne šťavnatá. Následne ju nakrájajte na medailóniky a podávajte.

Prílohou chuť mäsa doplňte, neprebíjajte

K panenke sa výborne hodia napríklad opečené zemiaky so smotanovo-cibuľovú omáčkou. Tú pripravíte tak, že cibuľu rozdelíte na menšie dieliky a orestujete ju na panvici s výpekom po panenke, pridať môžete aj šťavu z pekáča a alobalu. Následne ju zalejte smotanou či šľahačkou a nechajte prehriať, osoľte a okoreňte. K bravčové panenke sú ďalej vynikajúce aj zelené fazuľky so smotanou, postup zostáva rovnaký. Dobrú chuť!

Zdroj:pinterest

Daj vedieť svojím priateľom

siteelement

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*