Dnes je sviatok všetkých maškrtníkov: Deň čokolády

13. septembra 2018

 Deň čokolády si ľudstvo pripomína už od roku 1550, keď sa sladká maškrta objavila na pultoch obchodov v Európe. Doviezli ju od mexických Indiánov.

Plody kakaovníka, ktoré milujeme všetci

Ku kávičke, za odmenu alebo ako darček pre blízkeho k sviatku. Čokoláda patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete a málokto jej povie nie. Vyrába sa zo zrniek tropického kakaovníka. Výsledný produkt poznáme ako kakao, po ochutení a ďalšom spracovaní sa čokoláda stáva sladkosťou, ako ju poznáme všetci. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami, napríklad kúskami ovocia a spracovaná do čokoládových tabličiek alebo do obľúbeného nápoja, horúcej čokolády. Pri jej výrobe sa využívajú tri typy zŕn: Criollo, Forastero a Trinitario, ktoré sú kombináciou prvých dvoch. Najväčšie zastúpenie v čokoládovom priemysle majú zrná Forastero, z ktorých sa vyrába až 80% všetkých čokoládových produktov.

Sladká maškrta je aj liečivá

Dnes si môžeme vyberať z veľkého množstva produktov, ktoré sú označené ako čokoládové. Na trhu sa však často objavujú výrobky, ktoré sú iba napodobeninou čokolády. Tieto „falošné“ však majú s pravými čokoládami spoločný akurát tak názov. Sú zmesou prevažne stuženého tuku, cukru a s minimálnym podielom kakaa. Je preto potrebné sledovať obal a ubezpečiť sa, že ide oprodukt z pravej čokolády. Kvalitnú  čokoládu spoznáte už podľa chuti. Keďže obsahuje 70 a viac percent kakaa a nepridáva sa do nej zbytočné množstvo cukru, je horkejšia. V malom množstve má kvalitná čokoláda dokonca liečivé účinky. Vedci zistili, že kakao dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak a udržuje ho na normálnych hodnotách.  Liečivé účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú práve kakaové bôby. Flavonoidy sú zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu. Ich pravidelná konzumácia znižuje riziko viacerých chronických ochorení, ako je rakovina či mozgová príhoda. Sú tiež dobrými antioxidantmi.

Prestaňte milovať toho nesprávneho

Aj vy si uvedomujete, že ten chlap jednoducho nestojí za to? Za vašu lásku ani more sĺz, ktoré ste kvôli nemu vyplakali. Ale vy si ho stále nedokážete vymazať zo života, zo srdca ani z hlavy. Je tam p...

Aj kvalitu s mierou

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. O čokoláde a sladkostiach všeobecne to platí dvojnásobne. Práve veľké množstvo cukru a tuku, ktoré si denne kladieme do úst, má za následok nárast prípadov obezity a ďalších zdravotných problémov. V dnešnej konzumnej spoločnosti by sme sa mali naučiť spomaliť aj čo sa týka jedenia a maškrtenia. Nehltať všetko naraz, ale vedieť vychutnávať. Nechajte tabličku čokolády, nech sa vám sama v ústach roztopí. Užijete si hotovú čokoládovú vášeň a zároveň pocítite, že vám postačí menšie množstvo sladkého, než keby ste čokoládu pohrýzli a ihneď zjedli. Takéto pomalé vychutnávanie si kvalitnej čokolády je tiež pohladením pre dušu. Ľudové príslovie to vystihuje slovami: Neexistuje problém, ktorý by nevyriešil kúsok čokolády.

Daj vedieť svojím priateľom

siteelement

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*