Ingrediencie :

Na cesto:

150 g oškvarkov

2 zemiaky

350 ml mlieka

30 g droždia

1 lyžička cukru

600 g hladkej múky

1 dl oleja

1 žĺtok

2 lyžičky soli

2 lyžice masti

Na potretie:

1 vajce

Na podsypávanie:

6 lyžíc hladkej múky

Postup:

Krok 1: Uvarte zemiaky v šupke a nechajte vychladnúť. Na mäsovom mlynčeku pomeľte oškvarky najemno.

Krok 2: Z mlieka oddeľte 5-6 lyžíc, zahrejte na teplotu tela, rozdrobte doň droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte v teple vzísť kvások.

Krok 3: Premiešajte múku so soľou (množstvo soli voľte podľa toho, ako slané máte oškvarky), pridajte olej, žĺtok, zvyšok mlieka a vzišiel kvások a vypracujte pružné a poddajné cesto.

Krok 4: Vyklopte cesto na dosku posypanú hladkou múkou, cesto tiež zľahka poprášte múkou, a nechajte kysnúť prikryté misou asi 20 minút. Kým cesto kysne, rozpustite sadlo.

Krok 5: Nakysnuté cesto rozvaľkajte na výšku asi 1 cm, snažte sa pritom vytvarovať obdĺžnik. Cesto bohato potrite rozpusteným masťou a na povrch nastrúhajte na jemnom strúhadle jednu zemiaka. Cesto pred sebou si pomyselne zvisle rozdeľte na tretiny. Ľavú tretinu preklopte cez prostredný, pravú tiež preklopte na stred. Máte pred sebou užší obdĺžnik z troch vrstiev cesta. Ten si pomyselne rozdeľte na tretiny vodorovne – najskôr preklopte cez stred vrchnú časť a potom aj tú spodnú. Vznikne vám vyššia kváder z deviatich vrstiev cesta. Priklopte ho misou a nechajte znovu kysnúť asi 20 minút. Potom vial zľahka poprášte hladkou múkou, cesto opatrne rozvaľkajte na obdĺžnik, pomažte masťou, nastrúhajte na povrch druhú zemiak a zopakujte skladanie – dodržte pri tom predchádzajúci postup. Opäť nechajte pod misou nakysnúť 20 minút.

Krok 6: Cesto znovu rozvaľkajte na obdĺžnik a tentoraz ho bohato pomažte mletými oškvarky. Naposledy zopakujte skladanie a nechajte kysnúť ešte 15-20 minút.

Krok 7: V miske rozšľahajte vajce na potieranie a predhrejte rúru na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na výšku asi 2 cm. Na povrchu vytvorte ostrým nožom (ja používam krájač na pizzu) hustý mriežkový vzor. Guľatou formičkou vykrajujte tesne vedľa seba jednotlivé pagáče a preneste ich na plech. Zvyšky cesta sa nesnažte znovu spracovať, dajte ich k pagáčom tak, ako sú, strhne sa o ne bitka.

Krok 8: Pagáč potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte asi 15-20 minút do ružova. Nenechajte ich príliš vysušiť. Najlepšie sú čerstvé.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *