Že existuje cvičenie Pilates, sa k Vám možno už donieslo. Možno už ho dokonca cvičíte, tak so mnou budete pravdepodobne súhlasiť, že ide o úžasné cvičenie, ktoré vedie k viditeľným výsledkom. V prípade, že pozitívnu skúsenosť nemáte, tak ste zrejme zavítali do zlého fitness štúdia. Preto aj Vám odporúčam pokračovať v čítaní, kde Vás presvedčím o skvelej metóde Pilates, čoho môžete vďaka cvičeniu docieliť a ako rozpoznáte kvalitné Pilates cvičenia.

Pilates sa radí medzi cvičebné metódy, ktoré prepájajú telo a myseľ. To znamená, že sa počas cvičenia sústredíte na svoje telo. Tým sa stáva cvičenia efektívnejším, vcelku rýchlo sa dostavujú viditeľné výsledky a vy sa cítite lepšie, spokojnejšie a navyše odchádzate po cvičebných lekciách s čistejšou hlavou.

Cvičenie vzniklo približne okolo 20. rokov 20. storočia v Nemecku a metódu vymyslel Joseph Hubertus Pilates. Najprv túžil posilniť svoje slabé a choré telo, začal teda študovať rôzne východnej filozofie, anatómiu, sledoval prirodzené, plynulé a pritom kontrolované pohyby zvierat. Z týchto poznatkov vytvoril série cvikov vedúce k naozaj silnému, pružnému a štíhlemu telu, čoho bol potom sám dôkazom.

Malý základ o cvičení Pilates

Princíp Pilates cvikov stojí na fakte, že všetka sila a pohyb vychádza zo stredu nášho tela. Preto sú cviky zamerané najmä na posilňovanie a preťahovanie skupiny brušných, sedacích a chrbtových svalov. Správnym precvičovaním uvedenej skupiny svalov si budujete dostatočne silný a pružný svalový korzet.

Vaše telo sa stáva silnejšie, štíhlejší, ohybnejšie a vzpriamenejší. S tým ruka v ruke odpadajú nepríjemné bolesti chrbta, šije, kolien a taktiež aj migrény. Prestávajú Vám opúchať nohy, ktoré postupne nadobúdajú na sile a pritom ich máte štíhlejší a vyzerajú dlhšie. Celkovo máte pevnejšie telo a začínate sa cítiť lepšie a sebavedomejšie.

Z celého cvičenia má však najväčší prospech vaša chrbtica. Všetky Pilates cviky sú vo svojej podstate zostavené tak, aby sa rozvíjala jej celková pohyblivosť, pružnosť a stabilita pri jej súčasnom preťahovanie. Ste totiž tak mladí, ako máte pružnú chrbticu, čo hovorieval sám J. H. Pilates.

Čo mi ešte prináša cvičenie Pilates?

V dnešnej dobe má mnoho ľudí s chrbticou problémami. Vo väčšine prípadov za to môže sedavý spôsob života, nedostatok prirodzeného pohybu, zlé pohybové návyky a preťažovaniu. Správne vedeným cvičením sa dá všetko zmeniť.

V okamihu, keď sa pri cvičení zameriame na rozhýbanie a rozvíjanie stability chrbtice, má z toho úžitok celé telo. Okrem už spomínaného vyriešenie rôznych bolestí, nápravy funkčných a degeneratívnych vád tela (tenisový lakeť, vyskočené platničky, ischias atď.) Sa pomocou cvičení Pilates staráte aj o svoje chodidlá. A to nie je vôbec málo. Naše chodidlá sú základňou nášho tela. A ak túžime po zdravej telesnej schránke, tak starostlivosť o chodidlá je nevyhnutná. Práve z tohto dôvodu Pilates zahŕňa zostavy cvikov na chodidlá samotná. Počas Pilates sa zlepšuje aj vaše dýchanie, na ktorej je počas cvičenia kladený veľký dôraz.

Pilates na podložke

Výhod Pilates je naozaj veľká kopa a najlepšie sa o tom môžete presvedčiť na svojom vlastnom tele. V rámci cvičebnej metódy sa môžete rozhodnúť, či budete cvičiť u nás najrozšírenejšie variant, a to Pilates na podložke. Prípadne môžete zvoliť cvičenie na Pilates strojoch, ale o tom až ďalej.

Základná zostava pre Pilates na podložke zahŕňa 34 cvikov. V dnešnej dobe je ich však omnoho viac. Všetky cviky stoja na princípe budovanie stability a pohyblivosti chrbtice pri súčasnom veľmi efektívnom posilňovaní a preťahovaní celého tela. Do cvičenia môžete zapojiť Pilates kruhy a tyče. Cvičenie s ostatnými cvičebnými pomôckami je už modifikáciou originálnej Pilates metódy. Keďže ste v prípade cvičenia na podložke odkázaní iba na seba, tak ide o technicky najnáročnejší verziu cvičenia.

Správne vedené Pilates je o dodržiavaní jeho základných princípov. Tými sú precíznosť, kontrola, vycentrovanie, koncentrácia, plynulosť a dych. V tom sa práve ukrýva tajomstvo Pilates, ktoré ho veľmi výrazne odlišuje od ostatných cvičebných metód. Princípov by si mal byť vedomý Pilates inštruktor, ktorý by mal klientov v tomto duchu viesť.

Pilates na strojoch

Okrem cvičenia na podložke máme aj Pilates stroje. Každý kvalitný inštruktor, ktorý sa chce priblížiť podstate Pilates, musí prácu s originálnymi Pilates strojmi jednoznačne poznať. Pre klienta to však len ponúka možnosť voľby. Ak sa rozhodujete do svojho tela v rámci cvičenia investovať viac peňazí, potom cvičenie na Pilates strojoch je voľbou číslo jedna. Medzi originálne stroje pána J. H. Pilates sa radí Reformer, Cadillac, Tower, Chair a jej obdoby, Arcs, Ladder Barrel, Ped-O-Pull a rôzne cvičebné pomôcky na chodidlá. Všeobecne sa názvy strojov neprekladajú do slovenčiny. Ani pre to nie je dôvod. Čo je dôležité, že naozaj fungujú a cvičenie na nich vedie k pohyblivému a výbornému posilneniu celého tela.

Pilates je úžasný

Možno Vás napadá, že vlastne čítate len o cvičení a ono to znie skoro ako rozprávka. A ona vlastne je. Pilates je totiž rozprávkové cvičenie. Všetky výhody, ktoré sa Vám vďaka Pilates ponúkajú, sú veľmi hodnotné. Pilates je totiž tiež jednou z ciest k plnohodnotnému životu.

Čo je viac, než že sa môžete voľne a bezbolestne hýbať, tancovať, prejsť sa do kopca, chodiť do schodov, nebáť sa pri výstupe z autobusu, že spadnete, byť bez neustálej a obmedzujúce bolesti chrbta a nôh? Za trochu odhodlania, výdrže, času a peňazí to rozhodne stojí. A ani sa neobávajte, že Pilates nie je práve pre Vás. Ono je totiž vhodné úplne pre všetkých.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *