Cestovanie sa stáva bežnou súčasťou našich životov, stále viac ľudí ho berie ako väčší benefit než nakupovanie hmotných statkov, a tak je dobré poznať všetky vychytávky, ktoré vám všetky cesty spríjemní a uľahčí.

1) Chytré aplikácie

Asi nemusíme pripomínať, že bez mapy sa na cestách nezaobídete. Je vám ale asi jasné, že papierové mapy už tak trochu nie sú v kurze. Kúpte si preto aplikáciu, ktorá vás dovedie presne tam, kam potrebujete. Okrem navigácie si ale nainštalujte aj ďalšie aplikácie, ktoré vám cestovanie spríjemnia a uľahčia. V rôznych navigáciách nájdete tipy na najbližšie a najlepšie reštaurácie či kaviarne v okolí. Ak máte radšej cestovanie po tradičnejších turistických cieľoch, skúste aplikáciu výletníkov.

2) Čítanie aj pre vodičov

Čítať po ceste môžete dokonca i vtedy, keď práve šoférujete. Samozrejme nie je nad papierovú knihu – na dlhú cestu sú najlepšie detektívky, ktoré prečítate jedným dychom. Ale predsa už výber necháme len na vás. Samozrejme, najlepšie sú audio knihy, v tejto dobe je ich už veľa takže výber máte široký.

3) Vzdelanie na cesty

Už ste objavili čaro podcastov? Fungujú podobne ako YouTube, ale ide len o zvukový záznam. Ich prostredníctvom tak môžete získať veľa zaujímavých informácií zo všetkých možných odborov, dokonca počas jazdy môžete absolvovať aj nejaký kurz. Kde ich získať? Stiahnete ich do mobilu napríklad na iTunes alebo Audible.com.

4) Kvalitné jedlo

Keď si predstavíte cestu po slovenskej diaľnici, zdá sa to na prvý pohľad ako úplný nezmysel – predsa ak na tých miestach niečo vzniká, sú to len benzínky s bagetami alebo fast foody. Ale omyl! Časy sa menia. Na niektorých čerpacích staniciach už nájdete potrebné reštaurácie.

5) Dobitie energie

Dlhé cestovanie je niekedy náročnejšie ako pešia túra. Je preto dobré vedieť, čo vám spoľahlivo dodá energiu. Najjednoduchší cestou sú samozrejme energy drinky, ale existuje aj zdravšie riešenie. Vybavte sa na cestu množstvom ovocia (pokrájajte ho do krabičky, nech môžete jesť  aj počas šoférovania), dobre funguje aj kúsok čokolády. Výborné sú tiež proteínové tyčinky, ktoré vás zasýtia skoro rovnako ako výdatný obed. Ak sa na cestách nezaobídete bez dobrej kávy, vytipujte si dopredu benzínky, kde ju predávajú, nech nič nehľadáte.

6) Správna kozmetika

Obzvlášť ak je vonku horúco a cestou k moru uviaznete niekde v zápche, nie je jednoduché zniesť dlhé hodiny v aute. Asi nemusíme pripomínať, že máte mať zásoby pitnej vody, ale myslite na hydratáciu i zvonku. Na rozpálenej ceste vás krásne osvieži termálna voda v spreji, ktorú si iste zamilujú aj vaše deti, a navyše je to oveľa zdravšie ako vzduch z klimatizácie. Oplatí sa mať po ruke aj hydratačné telové mlieko, aby ste do cieľa neprišli vysušení ako triesky. A obzvlášť malé deti by dokonca aj v aute mali byť natreté opaľovacím krémom (prípadne okno zakryte, nech na ne nesvieti).

Je totiž síce pravda, že slnko cez sklo neopaľuje, ale bohužiaľ je to tak, že sklo prepustí všetky škodlivé lúče, takže koži ubližuje aj keď sedíte v aute.

7) Auto v dobrom stave

Či už mierite až k moru, na sever Európy, alebo len na druhú stranu republiky, vždy pred dlhšou cestou je dobré nechať pre istotu skontrolovať stav vášho vozidla v servise. Existuje ale ešte jedno riešenie, ako predĺžiť životnosť a spoľahlivosť vášho motora.

Zdroj:pinterest

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *