Gotická brána je najväčšou skalnou bránou Súľovských skál a jednou z najznámejších a najfotografovanejších skalných brán na Slovensku.

Gotická brána dostala svoje pomenovanie podľa typického zalomenia, ktoré silne pripomína gotické portály. Toto pomenovanie zaviedol až Jan Císařovský v dobe rozvoja turistiky v Súlovských skalách. V minulosti sa Gotická brána nazývala Lomená brána.

Gotická brána dosahuje výšku asi 13 metrov a je teda vyššia ako jej susedka Obrovská brána s výškou asi len 11 metrov. Vznikla zvetrávaním súlovského zlepenca a perforáciou úzkeho skalného hrebeňa nazývaného Organy.  Súľovský zlepenec vznikal v paleogéne na dne plytkého mora ukladaním vrstiev materiálu, ktorý sem prinášali lieky. Valy rôznych veľkostí a tvarov sú pospájané vápnitým tmelom.

Gotická brána sa nachádza na náučnom chodníku na Súlovský hrad v prírodnej rezervácii Súlovské skaly o rozlohe 543,23 ha a s ochranným pásmom s rozlohou 281,77 ha. Táto rezervácia bola vyhlásená v roku 1973, avšak počiatky ochrany Súlovských skál siahajú až do roku 1929.

Národná prírodná rezervácia Súlovské skaly je súčasťou CHKO Stŕažovské vrchy, avšak geomorfologicky patrí podcelok Súlovské skaly do Súlovských vrchov. Predmetom ochrany sú teplomilné rastlinné a živočíšne druhy, ale tiež pestrý reliéf rezervácie.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *